Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21- Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του




">

  • Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές ενέργειες του Καποδίστρια την εποχή που ήταν κυβερνήτης της Ελλάδας; (διοίκηση, οικονομία ,γεωργία, παιδεία , εξωτερική πολιτική)
  • Γιατί δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και τι αποτέλεσμα είχε αυτό για τη χώρα;

Οι Εθνοσυνελεύσεις Και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

">

1)Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Εθνοσυνέλευση,πού και ποιες οι αποφάσεις της; 2) Πότε πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Εθνοσυνέλευση,πού και ποιες οι αποφάσεις της; 3) Πότε πραγματοποιήθηκε η τρίτη Εθνοσυνέλευση,πού και ποιες οι αποφάσεις της;


Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων-Ναυμαχία του Ναυαρίνου




Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, το Μάρτιο του 1821;

Όταν ξέσπασε η ελληνική Επανάσταση , το Μάρτιο του 1821, οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής την καταδίκασαν. Η Ιερή Συμμαχία που συγκροτήθηκε το 1815 μεταξύ της Ρωσίας, της Πρωσίας, της Αυστρίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, με κοινές αποφάσεις που έλαβε σε συνέδρια της το 1821 και το 1822 ήταν αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε επαναστατική κίνηση. 

2)    Πότε οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να αλλάζουν στάση απέναντι στο Ελληνικό Ζήτημα και γιατί;

Από τον τρίτο χρόνο της Επανάστασης και καθώς ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία τους συνεχιζόταν, τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή και ο αυξανόμενος  ανταγωνισμός μεταξύ τους τις έκανε να αλλάξουν σιγά σιγά τη στάση τους απέναντι στο Ελληνικό Ζήτημα και να το αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά.

3)    Τι εννοούμε με τον όρο Ελληνικό Ζήτημα;

Εννοούμε τη συζήτηση και τις ενέργειες σχετικά με το μέλλον της επαναστατημένης Ελλάδας και γενικά των Ελλήνων.

4)     Τι γνωρίζεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου;

Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827, ενωμένες οι ναυτικές συμμαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με επιτυχία τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντας τον ολοκληρωτικά


Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΜΑΤΙ -ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

">

Ο Φιλελληνισμός

">
Ποιοι ονομάστηκαν Φιλέλληνες;

Φιλέλληνες ονομάστηκαν οι ξένοι που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων με διάφορους τρόπους.

Ποια ήταν η προσφορά των Φιλελλήνων στην ελληνική Επανάσταση;

Η προσφορά των Φιλελλήνων στην ελληνική Επανάσταση ήταν ποικίλη.
α)  Περισσότεροι από 1.200 Ευρωπαίοι( Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ελβετοί, Άγγλοι) συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα, παίρνοντας μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων.

β) Παράλληλα σχηματίστηκαν Φιλελληνικές Επιτροπές σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, με σκοπό την ενίσχυση των αγωνιζόμενων Ελλήνων είτε με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα, τροφές και πολεμοφόδια είτε παρέχοντας ηθική υποστήριξη με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, καλλιτεχνικά έργα και συναυλίες.