Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Μάρκος Μπότσαρης

">
 Ερωτήσεις
 

1)    Μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Πέτα, πώς έδρασε ένα μέρος από αυτές;

Μετά την καταστροφή στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου του 1822, μέρος των ελληνικών δυνάμεων κατάφερε να φτάσει στο Μεσολόγγι και άρχισε να το οχυρώνει, ώστε να καθυστερήσουν οι Τούρκοι πολιορκώντας το.


2)    Πώς έδρασε ο Μάρκος Μπότσαρης;

Ο Μάρκος Μπότσαρης, στα τέλη του φθινοπώρου του 1822, ήρθε σε επαφή με τον Τούρκο πασά Ομέρ Βρυώνη, που πολιορκούσε το Μεσολόγγι και άρχισε διαπραγματεύσεις μαζί του για την παράδοση της πόλης. Κέρδισε έτσι χρόνο, αναγκάζοντας τα οθωμανικά στρατεύματα, όταν ήρθε ο χειμώνας  να αποχωρήσουν προσωρινά.


3)    Ποιον έστειλε ο Σουλτάνος στη Στερεά Ελλάδα το καλοκαίρι του 1823  και με ποιον σκοπό;

Το καλοκαίρι του 1823 ο Σουλτάνος έστειλε στη Στερεά Ελλάδα το Μουσταφά Πασά με πολυάριθμο στρατό και με στόχο την άλωση του Μεσολογγίου. Οι τουρκικές δυνάμεις στρατοπέδευσαν στη θέση Κεφαλόβρυσο, κοντά στο Καρπενήσι.


4)    Ποιο ήταν το σχέδιο του Μάρκου Μπότσαρη για την απόκρουση του εχθρού;

 Επειδή μια ανοιχτή αναμέτρηση με τον πολυάριθμο εχθρικό στρατό δε θα είχε επιτυχία, ο Μπότσαρης εφάρμοσε σχέδιο  αιφνιδιαστικής επίθεσης ( γιουρούσι) στο οθωμανικό στρατόπεδο, τη νύχτα στις 8 Αυγούστου του 1823 με λιγοστούς Σουλιώτες και γυμνές σπάθες.


5)    Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης στο Κεφαλόβρυσο;


Στη μάχη αυτή οι Σουλιώτες εξόντωσαν εκατοντάδες Οθωμανούς στρατιώτες και κέρδισαν πολλά λάφυρα επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως γενναίων και αδάμαστων πολεμιστών. Όμως κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης από ένα εχθρικό βόλι. Έτσι η πατρίδα έχασε ένα γενναίο αγωνιστή και έναν τίμιο στρατιώτη. Τα παλικάρια του τον μετέφεραν στο Μεσολόγγι, όπου και τάφηκε με τιμές.
Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο θεωρείται ως το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός στη διάρκεια του 1823 στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου