Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο- ο Παπαφλέσσας



">
Ερωτήσεις

1 ) Από ποιους ζήτησαν βοήθεια οι Τούρκοι  για να καταπνίξουν την Επανάσταση και πώς κινήθηκαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις;


Όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την ελληνική επανάσταση, ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ,αφού κατέστειλαν την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψαν την Κάσο και τα Ψαρά κινήθηκαν προς την Πελοπόννησο. Το χειμώνα του 1824-1825 ο γιος του Μεχμέτ Αλή, Ιμπραήμ Πασάς, αποβιβάστηκε στη Μεθώνη με πολύ στρατό και εφόδια.
 

2)    Ποια κατάσταση επικρατούσε στην ελληνική πλευρά;

Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν τα παραπάνω, οι Έλληνες επαναστάτες είχαν διχαστεί από τις εμφύλιες διαμάχες για την εξουσία, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη  και άλλων γνωστών οπλαρχηγών. Καθώς ήταν απροετοίμαστοι, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα.
 

3)    Πώς κινήθηκε ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο;

Με ορμητήριο τη Μεθώνη, ο Ιμπραήμ και οι Γάλλοι σύμβουλοι και επιτελείς του επιχείρησαν να καταλάβουν τον όρμο του Ναυαρίνου, για την ασφάλεια των πλοίων τους. Στη συνέχεια τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα περικύκλωσαν τα κάστρα χρησιμοποιώντας κανόνια και ανάγκασαν τους πολιορκημένους να τα παραδώσουν.


4)    Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο Μανιάκι;

Στο Μανιάκι, στα τέλη Μαΐου του 1825, δόθηκε μια άνιση μάχη στην οποία ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του πολέμησαν γενναία και έχασαν τη ζωή τους. 
 

5) Ποια τακτική εφάρμοζε ο Κολοκοτρώνης για να αντιμετωπίσει το στρατό του Ιμπραήμ;

Ο Κολοκοτρώνης για να αντιμετωπίσει το στρατό του Ιμπραήμ που ήταν οργανωμένος με ευρωπαϊκά πρότυπα, επέλεξε την τακτική του κλεφτοπόλεμου. Σύμφωνα με την τακτική αυτή Έλληνες ένοπλοι έκαναν αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες και προκαλούσαν στον εχθρό μεγάλες φθορές.
 

6)    Ήταν αποτελεσματική η τακτική αυτή; Τι αποφάσισε η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση;
 Είχε γίνει πια φανερό πως ο τρόπος αυτός του πολέμου δεν ήταν αποτελεσματικός. Έτσι η επαναστατική Κυβέρνηση ανέθεσε την οργάνωση τακτικού στρατού στο Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου