Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η Φιλική Εταιρία



  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1)    Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία, πού και πότε ιδρύθηκε;
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια οργάνωση που ιδρύθηκε μυστικά το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας.
      2)Ποιοι ήταν οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας και ποιος ο σκοπός της;                           
Τη Φιλική Εταιρεία την ίδρυσαν τρεις έμποροι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, που ζούσαν έξω από Ελλάδα, αλλά πονούσαν για την άθλια κατάσταση της πατρίδας την εποχή της σκλαβιάς. Σκοπός της εταιρείας ήταν ο αγώνας για την απελευθέρωση.
3)    Ποιοι γράφτηκαν αρχικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας;

Αρχικά τα μέλη της Εταιρείας ήταν από τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Οι ιδρυτές της ξεκίνησαν την εγγραφή μελών στις περιοχές αυτές παίρνοντας θάρρος από το επαναστατικό πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή, τους αγώνες του Λάμπρου Κατσώνη και των Σουλιωτών καθώς και την αναστάτωση που προκαλούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Πασάδες που δεν υπάκουαν πάντοτε στις διαταγές του Σουλτάνου.
4)    Πώς ονομάζονταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους, και πώς γινόταν η μύησή τους;
Τα μέλη της Εταιρείας αποκαλούνταν Φιλικοί, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κρυπτογραφικό κώδικα( δηλαδή η γραφή τους ήταν με σύμβολα για να μην μπορούν να την καταλάβουν οι άλλοι) και με συνθηματικές φράσεις. Οι Φιλικοί δε γνωρίζονταν μεταξύ τους. Η μύησή τους στην οργάνωση γινόταν κρυφά και  είχε τη μορφή ιεροτελεστίας, που τη σφράγιζε ο όρκος μπροστά στον ιερέα.

 




5)    Τι άφηναν οι Φιλικοί  να εννοείται ότι υπήρχε πίσω από τη Φιλική Εταιρεία;
Άφηναν να εννοείται ότι υπήρχε μια Μεγάλη Δύναμη, που ήθελε την απελευθέρωση των Ελλήνων. Πολλοί πίστευαν πως αυτή η μυστική Αρχή της Φιλικής Εταιρείας ήταν η Ρωσία. Οι ηγέτες όμως της Εταιρείας γνώριζαν πολύ καλά, άσχετα αν δε το φανέρωναν, ότι η Εταιρεία στηριζόταν στον ενθουσιασμό των λογίων πατριωτών και στα χρήματα των μελών της, κυρίως των υπαλλήλων και των εμπόρων. Ήταν γενικά ένα παράτολμο σχέδιο για όποιον λογάριαζε τα εμπόδια που υπήρχαν, το οποίο όμως τελικά πέτυχε.

6)    Ποια τα σχέδια των Φιλικών για τον τόπο έναρξης της Επανάστασης και για ποιους λόγους;
Σύμφωνα με τα σχέδια των Φιλικών η Επανάσταση επρόκειτο να ξεκινήσει ταυτόχρονα στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο, ώστε να  διασπαστεί ο οθωμανικός στρατός, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ενώ θα ξεσπούσαν και ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Ζητήθηκε από τους Σέρβους και τους Βούλγαρους, που ήταν κι αυτοί υπόδουλοι των Τούρκων, να επαναστατήσουν, ενώ πιθανή φαινόταν και η εμπλοκή των Ρώσων , αν οι Τούρκοι περνούσαν το Δούναβη.

 Ο παρακάτω σύνδεσμος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την διδακτική επεξεργασία του μαθήματος:

 Η Φιλική Εταιρία (Εγκύκλιος Παιδεία)

">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου