Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η εξέγερση στη μολδοβλαχία



 Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)    Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία);

Η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, επειδή εκεί δεν υπήρχε οθωμανικός στρατός, οι ηγεμόνες τους ήταν Έλληνες Φαναριώτες και κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Επίσης στη Βλαχία οι οπλαρχηγοί Γεωργάκης Ολύμπιος και Ιωάννης Φαρμάκης είχαν αναπτύξει ένοπλη δράση εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας.
                                                                                                                                 
2)    Πότε ξεκίνησε η επανάσταση στη Μολδοβλαχία;
    Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία ξεκίνησε όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υπολογίζοντας στη ρωσική βοήθεια, το Φεβρουάριο του 1821 πέρασε τον ποταμό Προύθο ( αποτελούσε το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία) και μπήκε στη Μολδαβία. 


3)    Ποια ήταν η αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων, του Πατριάρχη και της Ρωσίας απέναντι στην εξέγερση αυτή;

Οι Μεγάλες Δυνάμεις καταδίκασαν την εξέγερση στη Μολδοβλαχία, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ αναγκάστηκε να αφορίσει τον Υψηλάντη και το κίνημά του, επειδή φοβόταν τα αντίποινα των Τούρκων εναντίων των Ελλήνων και η Ρωσία που δεσμευόταν από την Ιερή Συμμαχία, όχι μόνο δεν έστειλε βοήθεια , αλλά επέτρεψε στα τουρκικά στρατεύματα να μπουν στις Ηγεμονίες. Τέλος ο τσάρος διέγραψε τον Υψηλάντη από τον κατάλογο των αξιωματικών.


    
  4) Ποια ήταν η έκβαση της Επανάστασης και πιο αποτέλασμα είχε;


     Ο Υψηλάντης με μερικές χιλιάδες πεζούς και λιγοστούς ιππείς αντιμετώπισε τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό δίνοντας πολλές μάχες. Η πιο αποφασιστική από τις μάχες αυτές ήταν αυτή που δόθηκε στο χωριό Δραγατσάνι τον Ιούνιο του 1821 και τελείωσε με ήττα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα ο Ιερός λόχος, το στρατιωτικό σώμα που αποτελούνταν από εθελοντές Έλληνες σπουδαστές των παροικιών, έχασε περισσότερα από τα μισά μέλη του.
          Η επτάμηνη εξέγερση στη Μολδοβλαχία μπορεί να τερματίστηκε, κατάφερε όμως να διασπάσει τα οθωμανικά στρατεύματα και να επιταχύνει την επανάσταση στην Ελλάδα. Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά στην απελευθέρωση του Έθνους.




  •     Η τύχη του Υψηλάντη, των άλλων Ελλήνων και των οπλαρχηγών Ολύμπιου και Φαρμάκη:

Ο Υψηλάντης καταδιωκόμενος, πέρασε με τον υπασπιστή του Γεώργιο Λασσάνη, μερικούς αξιωματικούς και αρκετούς στρατιώτες στην Αυστρία. Άλλοι Έλληνες αντιστάθηκαν στο Σκουλένι αλλά τελικά διαλύθηκαν, ενώ περίπου 100 κατάφεραν να φτάσουν με τα πόδια στην Ελλάδα.
Οι οπλαρχηγοί Ολύμπιος και Φαρμάκης νικήθηκαν το Σεπτέμβριο του1821 πολεμώντας εναντίον των Τούρκων. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατινάχθηκαν στη μονή Σέκου, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.


Η μάχη της Μονής Σέκου


">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου