Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία


View more presentations or Upload your own.

">
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)     Γιατί απέτυχαν οι επαναστατικές δραστηριότητες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία;

Ταυτόχρονα με την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα εξεγέρθηκαν και οι Σουλιώτες στην Ήπειρο καθώς και οι Θεσσαλοί και οι Μακεδόνες. Όμως η έλλειψη οργάνωσης και η παρουσία ισχυρών οθωμανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές οδήγησε τις επαναστατικές κινήσεις σε αποτυχία.


2)     Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο Πέτα;

Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμαζόταν να περάσει με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την επανάσταση. Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Όμως ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822.Σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες αγωνιστές, αρκετοί αιχμαλωτίστηκαν, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την κατάληψη της Δυτικής Ελλάδας καθώς και για την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους.
Η βαριά ήττα έκανε τους Σουλιώτες να συνθηκολογήσουν και να εγκαταλείψουν οριστικά το Σούλι.

3)     Τι γνωρίζεις για την καταστροφή της Νάουσας;

Οι Τούρκοι πολιόρκησαν τη Νάουσα και τον Απρίλη του 1822 την κυρίευσαν. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για ν’ αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στο γκρεμό της Αράπιτσας. Η εξέγερση στο Βορρά είχε κατασταλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου