Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα


Ερωτήσεις


1) Γιατί στη Στερεά Ελλάδα οι συνθήκες για εξέγερση ήταν δύσκολες;


  •  Γιατί η Στερεά Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κυρίως στα δυτικά τμήματά της.
  •  Οι πρόκριτοι της περιοχής δεν είχαν μεγάλη πολιτική εμπειρία.



  •  Υπήρχε σημαντική παρουσία οθωμανικού πληθυσμού και στρατιωτών στην Εύβοια και τη Λα-μία, ενώ στην κοντινή Ήπειρο είχε εκστρατεύσει εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ο ικανό-τατος Χουρσίτ Πασάς (πασάς του Μορέα, δηλ. της Πελοποννήσου).



2) Τι έγινε στην ιστορική μάχη της Αλαμάνας;

Στις 23 Απριλίου 1821 μετά από σκληρή μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν προς το ό-ρος Καλλίδρομο, σε ύψωμα του οποίου βρισκόταν το επιτελείο του αρχηγού των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιου Διάκου. Παρόλο που ο Διάκος ειδοποιήθηκε να εγκατα-λείψει τη θέση του, αυτός συνέχισε να πολεμά. Τραυματίστηκε όμως και πιάστηκε αιχμάλωτος. Εκτιμώντας την ανδρεία του ο Ομέρ Βρυώνης, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.




3) Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς;

Ο παλιός αρματολός της περιοχής Οδυσσέας Ανδρούτσος στις 8 Μαΐου του 1821 κλείστηκε στο χάνι με 118 άνδρες. Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων οι πολεμιστές στο χάνι τις απέ-κρουαν με μεγάλη επιτυχία πολεμώντας με άφθαστο ηρωισμό.
Η μάχη σταμάτησε το βράδυ, με μεγάλες απώλειες για το οθωμανικό στράτευμα. Οι Τούρκοι εί-χαν χάσει περισσότερους από 800 στρατιώτες ενώ οι Έλληνες μόνο 6. Λίγο πριν ξημερώσει κι ενώ ο Ομέρ Βρυώνης περίμενε να έρθουν κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του επι-χείρησαν έξοδο και κατάφεραν να περάσουν ανάμεσα από τους Τούρκους, χωρίς να γίνουν αντι-ληπτοί.

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα
View more presentations or Upload your own.
Ευχαριστούμε και πάλι το Γιάννη Σουδία για τις παρουσιάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου