Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο μαγνήτης προσανατολίζεται

">
Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ενότητας του σχολικού βιβλίου είναι του Ιωάννη Κωτούλα:
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και την παρακάτω ιστοσελίδα:
Εγκύκλιος Παιδεία

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία


View more presentations or Upload your own.

">
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)     Γιατί απέτυχαν οι επαναστατικές δραστηριότητες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία;

Ταυτόχρονα με την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα εξεγέρθηκαν και οι Σουλιώτες στην Ήπειρο καθώς και οι Θεσσαλοί και οι Μακεδόνες. Όμως η έλλειψη οργάνωσης και η παρουσία ισχυρών οθωμανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές οδήγησε τις επαναστατικές κινήσεις σε αποτυχία.


2)     Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο Πέτα;

Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμαζόταν να περάσει με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την επανάσταση. Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Όμως ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822.Σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες αγωνιστές, αρκετοί αιχμαλωτίστηκαν, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την κατάληψη της Δυτικής Ελλάδας καθώς και για την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους.
Η βαριά ήττα έκανε τους Σουλιώτες να συνθηκολογήσουν και να εγκαταλείψουν οριστικά το Σούλι.

3)     Τι γνωρίζεις για την καταστροφή της Νάουσας;

Οι Τούρκοι πολιόρκησαν τη Νάουσα και τον Απρίλη του 1822 την κυρίευσαν. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για ν’ αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στο γκρεμό της Αράπιτσας. Η εξέγερση στο Βορρά είχε κατασταλεί.

Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου


View more presentations or Upload your own.

">
Ερωτήσεις

1)     Σε τι είδους επιχειρήσεις συμμετείχαν τα ελληνικά πλοία;

α) Στην πολιορκία παραθαλάσσιων κάστρων, όπως η Μονεμβασιά και το Ναυαρίνο και στην υποστήριξη χερσαίων μαχών από τη θάλασσα, β) σε καταδρομές στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου αιχμαλώτιζαν ή κατέστρεφαν εχθρικά πλοία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ο τουρκικός στόλος να πλεύσει προς την Πελοπόννησο και γ) σε ναυμαχίες στο ανοιχτό πέλαγος, στις οποίες συμμετείχαν και τα περίφημα πυρπολικά.

2)     Τι έγινε τον Απρίλη του 1822 στη Χίο;

Τον Απρίλιο του 1822 η Χίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από Τούρκους στρατιώτες και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάσθηκαν. Ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε τους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης. Η καταστροφή της Χίου έγινε από τους Τούρκους ως αντίποινα για τις επαναστατικές δραστηριότητες των νησιών.

3)     Ποια άλλα νησιά καταστράφηκαν από τους Τούρκους και πότε;

Το 1824 ενωμένος ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος επιτέθηκε στην Κάσο και τα Ψαρά που αποτελούσαν τις κύριες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων. Τούρκοι και Αιγύπτιοι αποβιβάστηκαν στα δυο νησιά και μετά από σκληρές μάχες με τους υπερασπιστές τους, τα κατέστρεψαν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Οι αγώνες  του Κανάρη
4.)  Τι ήταν τα πυρπολικά;
5) Ποιες ήταν οι κυριότερες ναυτικές επιχειρήσειςπου συμμετείχε ο Κανάρης;

Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα


Ερωτήσεις


1) Γιατί στη Στερεά Ελλάδα οι συνθήκες για εξέγερση ήταν δύσκολες;


  •  Γιατί η Στερεά Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κυρίως στα δυτικά τμήματά της.
  •  Οι πρόκριτοι της περιοχής δεν είχαν μεγάλη πολιτική εμπειρία.



  •  Υπήρχε σημαντική παρουσία οθωμανικού πληθυσμού και στρατιωτών στην Εύβοια και τη Λα-μία, ενώ στην κοντινή Ήπειρο είχε εκστρατεύσει εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ο ικανό-τατος Χουρσίτ Πασάς (πασάς του Μορέα, δηλ. της Πελοποννήσου).



2) Τι έγινε στην ιστορική μάχη της Αλαμάνας;

Στις 23 Απριλίου 1821 μετά από σκληρή μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν προς το ό-ρος Καλλίδρομο, σε ύψωμα του οποίου βρισκόταν το επιτελείο του αρχηγού των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιου Διάκου. Παρόλο που ο Διάκος ειδοποιήθηκε να εγκατα-λείψει τη θέση του, αυτός συνέχισε να πολεμά. Τραυματίστηκε όμως και πιάστηκε αιχμάλωτος. Εκτιμώντας την ανδρεία του ο Ομέρ Βρυώνης, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή με αντάλλαγμα να προσχωρήσει στον στρατό του. Ο Διάκος αρνήθηκε και θανατώθηκε με φρικτό τρόπο.




3) Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς;

Ο παλιός αρματολός της περιοχής Οδυσσέας Ανδρούτσος στις 8 Μαΐου του 1821 κλείστηκε στο χάνι με 118 άνδρες. Παρά τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων οι πολεμιστές στο χάνι τις απέ-κρουαν με μεγάλη επιτυχία πολεμώντας με άφθαστο ηρωισμό.
Η μάχη σταμάτησε το βράδυ, με μεγάλες απώλειες για το οθωμανικό στράτευμα. Οι Τούρκοι εί-χαν χάσει περισσότερους από 800 στρατιώτες ενώ οι Έλληνες μόνο 6. Λίγο πριν ξημερώσει κι ενώ ο Ομέρ Βρυώνης περίμενε να έρθουν κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του επι-χείρησαν έξοδο και κατάφεραν να περάσουν ανάμεσα από τους Τούρκους, χωρίς να γίνουν αντι-ληπτοί.

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα
View more presentations or Upload your own.
Ευχαριστούμε και πάλι το Γιάννη Σουδία για τις παρουσιάσεις του.

Η επανάσταση στην Πελοπόννησο





Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)Για ποιους λόγους η Πελοπόννησος ήταν ο κατάλληλος τόπος για να ξεκινήσει από αυτόν η Επανάσταση του 1821;

Η επιλογή της Πελοποννήσου για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 δεν ήταν τυχαία. Στην Πελοπόννησο οι Έλληνες υπερτερούσαν αριθμητικά, πολλοί ένοπλοι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν μετακινηθεί στην Ήπειρο για να πολεμήσουν τον Αλή Πασά, το ορεινό έδαφος της ήταν ένας ευνοϊκός παράγοντας όπως και η απόστασή της από την Κωνσταντινούπολη και τέλος η Φιλική Εταιρεία είχε εξαπλωθεί στους προκρίτους και τους κληρικούς του τόπου.

2)Πώς έδρασαν οι φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης παραμονές του  μεγάλου Αγώνα;

Στα τέλη του 1820 και στις αρχές του 1821 οι Φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στη Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και τους αρχιερείς της περιοχής για το συντονισμό του Αγώνα. Ο Παπαφλέσσας ασυγκράτητος, διαδίδοντας ότι όλα είναι έτοιμα, σκορπούσε τον ενθουσιασμό. Ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πάλι, παλιός κλέφτης και αξιωματικός βρετανικών και γαλλικών στρατιωτικών σωμάτων στα Επτάνησα, πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.

3)Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι βλέποντας τις κινήσεις αυτές των Ελλήνων;

Οι Τούρκοι βλέποντας τις ύποπτες κινήσεις, κάλεσαν στην Τριπολιτσά (Τρίπολη) τους αρχιερείς και τους προεστούς για σύσκεψη. Όσους πήγαν τους φυλάκισαν. Οι περισσότεροι όμως που δεν πήγαν, γιατί ήξεραν τι τους περίμενε, πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 10 Μαρτίου στη μονή της Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια επέστρεψαν στις πατρίδες τους για να στρατολογήσουν παλικάρια.

4) Πότε και πού ξεκίνησε η Επανάσταση;

Η Επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, με επιθέσεις εναντίον οχυρωμένων Τούρκων στα Καλάβρυτα και στη Βοστίτσα (Αίγιο). Στις 23 Μαρτίου παραδόθηκε στους Έλληνες η Καλαμάτα και άρχισε η πολιορκία των κάστρων όπου κατέφευγαν οι Οθωμανοί.

5) Για ποιους λόγους ήταν σημαντιή η άλωση της Τριπολιτσάς;

Η άλωση της Τριπολιτσάς, έξι μήνες από την έναρξη της Επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είχε συντριβεί η βασική στρατιωτική βάση του οθωμανικού στρατου στην πελοπόννησο και χιλιάδες τουρκικά όπλα πέρασαν στην κατοχή των Ελλήνων, τονώνοντας το ηθικό τους. Οι εξεργεμένοι πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ακατανίκητοι. Στη συνέχεια, οι νικητές της τριπολιτσάς στράφηκαν στα περιφερειακά κάστρα της Πελοποννήσου, για να τα πολιορκήσουν.

">

Η εξέγερση στη μολδοβλαχία



 Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)    Γιατί η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (Μολδαβία και Βλαχία);

Η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, επειδή εκεί δεν υπήρχε οθωμανικός στρατός, οι ηγεμόνες τους ήταν Έλληνες Φαναριώτες και κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Επίσης στη Βλαχία οι οπλαρχηγοί Γεωργάκης Ολύμπιος και Ιωάννης Φαρμάκης είχαν αναπτύξει ένοπλη δράση εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας.
                                                                                                                                 
2)    Πότε ξεκίνησε η επανάσταση στη Μολδοβλαχία;
    Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία ξεκίνησε όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υπολογίζοντας στη ρωσική βοήθεια, το Φεβρουάριο του 1821 πέρασε τον ποταμό Προύθο ( αποτελούσε το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία) και μπήκε στη Μολδαβία. 


3)    Ποια ήταν η αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων, του Πατριάρχη και της Ρωσίας απέναντι στην εξέγερση αυτή;

Οι Μεγάλες Δυνάμεις καταδίκασαν την εξέγερση στη Μολδοβλαχία, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ αναγκάστηκε να αφορίσει τον Υψηλάντη και το κίνημά του, επειδή φοβόταν τα αντίποινα των Τούρκων εναντίων των Ελλήνων και η Ρωσία που δεσμευόταν από την Ιερή Συμμαχία, όχι μόνο δεν έστειλε βοήθεια , αλλά επέτρεψε στα τουρκικά στρατεύματα να μπουν στις Ηγεμονίες. Τέλος ο τσάρος διέγραψε τον Υψηλάντη από τον κατάλογο των αξιωματικών.


    
  4) Ποια ήταν η έκβαση της Επανάστασης και πιο αποτέλασμα είχε;


     Ο Υψηλάντης με μερικές χιλιάδες πεζούς και λιγοστούς ιππείς αντιμετώπισε τον πολυάριθμο οθωμανικό στρατό δίνοντας πολλές μάχες. Η πιο αποφασιστική από τις μάχες αυτές ήταν αυτή που δόθηκε στο χωριό Δραγατσάνι τον Ιούνιο του 1821 και τελείωσε με ήττα των Ελλήνων. Ιδιαίτερα ο Ιερός λόχος, το στρατιωτικό σώμα που αποτελούνταν από εθελοντές Έλληνες σπουδαστές των παροικιών, έχασε περισσότερα από τα μισά μέλη του.
          Η επτάμηνη εξέγερση στη Μολδοβλαχία μπορεί να τερματίστηκε, κατάφερε όμως να διασπάσει τα οθωμανικά στρατεύματα και να επιταχύνει την επανάσταση στην Ελλάδα. Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά στην απελευθέρωση του Έθνους.




  •     Η τύχη του Υψηλάντη, των άλλων Ελλήνων και των οπλαρχηγών Ολύμπιου και Φαρμάκη:

Ο Υψηλάντης καταδιωκόμενος, πέρασε με τον υπασπιστή του Γεώργιο Λασσάνη, μερικούς αξιωματικούς και αρκετούς στρατιώτες στην Αυστρία. Άλλοι Έλληνες αντιστάθηκαν στο Σκουλένι αλλά τελικά διαλύθηκαν, ενώ περίπου 100 κατάφεραν να φτάσουν με τα πόδια στην Ελλάδα.
Οι οπλαρχηγοί Ολύμπιος και Φαρμάκης νικήθηκαν το Σεπτέμβριο του1821 πολεμώντας εναντίον των Τούρκων. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος και οι συμπολεμιστές του ανατινάχθηκαν στη μονή Σέκου, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.


Η μάχη της Μονής Σέκου


">

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η Φιλική Εταιρία



  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1)    Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία, πού και πότε ιδρύθηκε;
Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια οργάνωση που ιδρύθηκε μυστικά το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας.
      2)Ποιοι ήταν οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας και ποιος ο σκοπός της;                           
Τη Φιλική Εταιρεία την ίδρυσαν τρεις έμποροι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, που ζούσαν έξω από Ελλάδα, αλλά πονούσαν για την άθλια κατάσταση της πατρίδας την εποχή της σκλαβιάς. Σκοπός της εταιρείας ήταν ο αγώνας για την απελευθέρωση.
3)    Ποιοι γράφτηκαν αρχικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας;

Αρχικά τα μέλη της Εταιρείας ήταν από τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Οι ιδρυτές της ξεκίνησαν την εγγραφή μελών στις περιοχές αυτές παίρνοντας θάρρος από το επαναστατικό πνεύμα του Ρήγα Βελεστινλή, τους αγώνες του Λάμπρου Κατσώνη και των Σουλιωτών καθώς και την αναστάτωση που προκαλούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Πασάδες που δεν υπάκουαν πάντοτε στις διαταγές του Σουλτάνου.
4)    Πώς ονομάζονταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους, και πώς γινόταν η μύησή τους;
Τα μέλη της Εταιρείας αποκαλούνταν Φιλικοί, επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κρυπτογραφικό κώδικα( δηλαδή η γραφή τους ήταν με σύμβολα για να μην μπορούν να την καταλάβουν οι άλλοι) και με συνθηματικές φράσεις. Οι Φιλικοί δε γνωρίζονταν μεταξύ τους. Η μύησή τους στην οργάνωση γινόταν κρυφά και  είχε τη μορφή ιεροτελεστίας, που τη σφράγιζε ο όρκος μπροστά στον ιερέα.

 




5)    Τι άφηναν οι Φιλικοί  να εννοείται ότι υπήρχε πίσω από τη Φιλική Εταιρεία;
Άφηναν να εννοείται ότι υπήρχε μια Μεγάλη Δύναμη, που ήθελε την απελευθέρωση των Ελλήνων. Πολλοί πίστευαν πως αυτή η μυστική Αρχή της Φιλικής Εταιρείας ήταν η Ρωσία. Οι ηγέτες όμως της Εταιρείας γνώριζαν πολύ καλά, άσχετα αν δε το φανέρωναν, ότι η Εταιρεία στηριζόταν στον ενθουσιασμό των λογίων πατριωτών και στα χρήματα των μελών της, κυρίως των υπαλλήλων και των εμπόρων. Ήταν γενικά ένα παράτολμο σχέδιο για όποιον λογάριαζε τα εμπόδια που υπήρχαν, το οποίο όμως τελικά πέτυχε.

6)    Ποια τα σχέδια των Φιλικών για τον τόπο έναρξης της Επανάστασης και για ποιους λόγους;
Σύμφωνα με τα σχέδια των Φιλικών η Επανάσταση επρόκειτο να ξεκινήσει ταυτόχρονα στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο, ώστε να  διασπαστεί ο οθωμανικός στρατός, ο οποίος βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ενώ θα ξεσπούσαν και ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Ζητήθηκε από τους Σέρβους και τους Βούλγαρους, που ήταν κι αυτοί υπόδουλοι των Τούρκων, να επαναστατήσουν, ενώ πιθανή φαινόταν και η εμπλοκή των Ρώσων , αν οι Τούρκοι περνούσαν το Δούναβη.

 Ο παρακάτω σύνδεσμος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την διδακτική επεξεργασία του μαθήματος:

 Η Φιλική Εταιρία (Εγκύκλιος Παιδεία)

">